Tătic de succes sau părinte de neegalat?

Sunt puțini bărbați în lumea asta care au reușit cu succes să îmbine cele două ipostaze atât de importante, aceea de tată precum și cea de părinte. Pentru că, haideți să recunoaștem, cele două concepte nu sunt întotdeauna sinonime.

Și când susțin afirmația aceasta o fac deoarece a fi tată, are de-a face mai mult cu aspectul biologic și natural, firesc al lucrurilor. Să fii tată de copii nu este atât de greu, și de asta v-ați convins probabil, sau poate vă veți convinge în viitorul apropiat. Înseamnă să te implici activ în aducerea pe lume a unui bebeluș, să stai lângă mămica lui în perioada dificilă dar extraordinar de frumoasă a sarcinii, sa fii acolo când vine pe lume, și apoi sa îl susții pe tot parcursul vieții până ajunge la maturitate, gata să își ia zborul din vechiul cuib, către un nou așezământ.

Dar a fi părinte înseamnă ceva mai mult de atât. Înseamnă a fi parte integrantă în viața copilului tău, a fi nelipsit din viața lui. Cum spunea cineva odinioară, să-i fii copilului tău întotdeauna în preajmă și niciodată în cale.

Să fii părinte înseamnă să fii  complet implicat emoțional. Toți tăticii au un nivel semnificativ de implicare emoțională. Și așa este natural să fie. Părintele însă își dă seama ca este de neînlocuit pentru copilul său. El trebuie să fie prezent, implicat și determinant în viața copilului său. Nu este suficient să fii tatăl care aduce bani în casă, pentru că indiferent cât de mult ai contribui la bunăstarea familiei, copilul va prețui mai mult întotdeauna faptul că ești lângă el și că ți-ai făcut timp pentru el. Cadourile sau jucăriile sofisticate și scumpe chiar dacă îl vor entuziasma foarte tare, nu vor ajunge să te înlocuiască niciodată.

Să fii părinte înseamnă să îți asumi responsabilitatea de model și mentor pentru copilul tău. Niciodată nu vei fi în stare să înțelegi deplin ce rol uimitor joci în formarea caracterului și șlefuirea personalității copilului tău. Dacă îți faci timp să sapi puțin în trecutul tău și sa fii sincer cu tine însuți într-un moment de introspecție, vei vedea cât de mult din ceea ce ești astăzi ai preluat de la părintele tău. Sunt lucruri pe care le iubești, și altele pe care le detești. Însă indiferent care este ponderea dintre cele două, ești o bună parte din ceea ce părintele tău ți-a insuflat.

Să fii părinte înseamnă să fii partenerul preferat de joacă al copilului tău, să creezi premizele unei dezvoltări emoționale, intelectuale și spirituale pentru copilul tău și să pui bazele unei relații bazată pe încredere și respect mutual cu copilul tău. Din nefericire, mulți dintre tăticii zilelor noastre aleg succesul personal fără să țină seama de importanța unei paternități asumate.

Departe de a fi un articol complet despre ceea ce înseamnă să fii părinte, prezenta expunere se vrea a fi mai degrabă un semnal de alarmă adresat conștiinței. Conștiinței mele de proaspăt tătic și de părinte în devenire.

Tătic de succes sau părinte de neegalat

Tătic de succes sau părinte de neegalat