Iubirile care dor

Un capitol care s-a închis în viața mea de multă vreme este intitulat iubiri care au durut prea mult. Cu toții am fost pe rând mai întâi martori, mai apoi tributari unor astfel de iubiri. Pentru că trece multă vreme până ajungem să înțelegem că dragostea este o forță extraordinară, nu doar un sentiment pasager.

Departe de mine intenția de a mă transforma în postarea acesta într-un soi de Dr. Love. Mai degrabă vreau să aștern aici câteva concluzii principiale despre dragoste așa cum a fost ea din perspectivă personală, evitând să intru în detalii.

1. Iubirile care dor  prea mult sunt un nonsens. Spunea cineva că cea mai minunată experiență pe care o poți trăi este să iubești și să fii iubit. Nu poți pretinde că iubești și în același timp să provoci suferință omului care ți-a devenit drag. E adevărat că exista momente care ne dor în orice relație, dar acestea sunt sporadice atât ca frecvență cât și ca intensitate. Iertarea reciprocă este un exercițiu constant într-o relație sănătoasă, fiind singura manifestare care aduce restaurare și sănătate unei relații în care sunt implicați doi oameni imperfecți.

2. Iubirile care dor sunt imature. Oameni imaturi generează iubiri imature care se sfârșesc prematur. Oamenii maturi au înțeles cine sunt, care le este scopul și semnificația vieții și sunt mulțumiți de experiența lor de a fi fără a avea nevoie de elemente din exterior. Pentru că pentru oamenii imaturi, o relație este ca o cârjă. Un ajutor care să le facă viața searbădă, monotonă și neîmplinită mai colorată și mai ușor de suportat. În mod automat oameni ca aceștia produc suferință și nefericire reciprocă, pentru că au intrat în relație într-un moment în care nu erau pregătiți.

3. Iubirile care dor sunt egocentrice. Te iubesc, dar mie ce îmi iese la afacerea asta? E o întrebare ce nu-și are rostul în dragoste. Iubirile egocentrice dor atât de tare pentru că te fac să te simți folosit și prins într-un sistem care te degradează și te devastează emoțional. Nu poți iubi autentic fiind încărcat cu o motivație egoistă. Doar te amăgești.

4. Iubirile care dor sunt formale. Suferința într-o relație aduce cu sine și un soi de formalism. Ceva lipsit de viață, de esență, ceva care îți îndreaptă în permanență privirile către altceva și altcineva. Entuziasmul și exuberanța caracterizează iubirile intense.

5. Iubirile care dor sunt degradante. Abuzul de orice natură ar fi el într-o relație nu este permis. Fie că vorbim de factori abuzivi fizici sau emoționali indiferent de măsură, vorbim despre degradare. Abuzul degradează atât pe inițiator cât și pe cel abuzat. Deformează percepția despre sine, percepția despre putere și despre echilibru.

Pune capăt unor astfel de iubiri, învață din ele, nu te lăsa doborât de ele și nu înceta să cauți până când acea minunata experiență numită dragoste se va fi petrecut. Când alegi dragostea, fă-o cu mintea și cu inima. Nu din teama de singurătate ci din dorința de a crește lângă omul pe care îl prețuiești.

Iubirile care dor n-au rost. Pentru că nu sunt iubiri, ci doar relații. Nesănătoase. Sunteți de acord cu mine?