Dumnezeu preferă oare lemnul și spațiile mici? Mai11

Tags

Related Posts

Share This

Dumnezeu preferă oare lemnul și spațiile mici?

Dumnezeu preferă lemnul

Dumnezeu preferă lemnul

V-am mai spus că sunt meloman. Și v-am mai spus cu ceva vreme în urmă că îmi plac tare mult cei de la trupa TAXI. Părerea bună pe care o am despre trupa TAXI nu s-a schimbat din cauza avalanșei de critici neîntemaiate izvorâte în urma apariției videoclipului piesei ”Despre Smerenie”.

Dimpotrivă, consider că Dan Teodorescu va fi și va rămâne cel mai bun textier român așa cum n-am mai spus-o, dar cum sincer o cred.

Mă voi referi pentru început la faptul că această piesă ar fi stârnit același val de proteste, indiferent dacă ar fi avut sau nu un videoclip. Dragilor, nu videoclipul este problema, și nici cei care apar în videoclip, ci textul piesei și faptul că cineva a îndrăznit să se lege de un proiect al BOR.

Ceea ce a deranjat atât de tare în esență a fost faptul că piesa este un protest autentic în fața megalomaniei pe care am înțeles că trebuie să o practicăm ca țară creștină, prin arborarea unei catedrale așa zis a ”Mântuirii Neamului”.

Dar cum ne-am obișnuit să ne legăm de detalii nesemnificative și nu de aspectele esențiale, ne-am gândit la jeepan-ul sau la penthouse-ul lui Bănică, la salariul Andreei Esca sau la alte chestiuni asemenatoare.

Dacă Dumnezeu preferă lemnul sau spațiile mici, asta nu o știu. Ceea ce știu este ca artistul folosește metafora pentru a sublinia un adevăr mult mai profund- acela că Dumnezeu adoră smerenia. Și nu o văd nicăieri când vine vorba de Catedrala Mântuirii Neamului.

E o absurditate să legi de titulatura unei clădiri un concept atât de profund cum este acela al mântuirii. Sper din toată inima să fie o metaforă, altfel suntem nenorociți ca națiune creștină.

Deasemenea dacă acestă titulatură nu este o metaforă, va trebui să găsim rapid o explicație sinceră la întrebarea cum anume va mântui un colos de betoane și mortar o întreagă națiune?

Salut reeditarea videoclipului si apariția unor noi personalități în cadrul acestuia în urma retragerii lui Grigore Leșe din acest act artistic, și îmi doresc ca asemenea forme de protest să se adreseze deasemnea corupției, politicii sau altor probleme sensibile din peisajul autohton.

Îl așez aici pentru voi cu rugămintea să îl ascultați și să îmi spuneți ceea ce credeți despre el.